Po tem, ko so organizatorji UWCT Kreta, tri dnevno etapno kolesarsko dirko, ki naj bi štela kot ena izmed  kvalifikacijskih tekem za amatersko svetovno prvenstvo, ki bo jeseni v Ljubljani,  že odpovedali, so s pomočjo UCI-ja le uspeli zbrati potrebna sredstva za izvedbo prireditve.  

Podobno kot na Kreti, so se finančnimi težavami pri organizaciji spopadali prireditelji UWCT kvalifikacijske tekme v Mehiki, ki pa so jo na žalost morali odpovedati, ko se je glavni sponzor umaknil iz organizacije.

.

Sam sem imel tekmo na Kreti v planu že od lanskega leta, tako da sem si avionsko karto rezerviral že nekaj mesecev pred tekmo. Sicer je bilo na izbero bolj malo terminov, Ryanair leti na Kreto 2x na teden iz Trevisa, tako da sem si vzel za celo dopustovanje na Kreti kar deset dni.  

Kreta sama je precej dolg otok, preko 300km, tako da jo je skoraj nemogoče prekolesariti v enem kosu, če nisi seveda kak ultramaratonec. Je tudi precej hribovit otok, najvišji vrh je gora Ida z 2465m, vendar na najvišje vrhove vodijo le makedamske ceste.  

V nižinah je ob cestah ogromno nasadov pomaranč, tako da če je žeja in lakota pridejo kar prav. V višjih legah pa prevladujejo nasadi oljk. Kar me je najbolj presenetilo do sedaj, so cene. Niso ravno na nivoju recesije. Bencin npr. 1.777 EUR na liter, pa hrana v trgovinah tudi ni poceni, mi je kar malo žal, da nisem kake konzerve rib iz Hoferja prinesel s sabo.  

Cestna podlaga na Kreti je v zavidljivem stanju, vsaj kar sem prevozil do sedaj. Edino malo nelagoden občutek dobiš, ko se voziš po kakšnih bolj odročnih krajih... na zemljevidu veliko označenih mest, a ko prideš v mesto je vse zapuščeno. Potrebna je tudi pozornost na spustih, če ti pri nas pot lahko prekriža kaka srna, je tukaj treba biti pozoren na koze...

 Prvo dejanje UWCT Kreta bo 4.8 km dolg prolog, prva polovica je ravninski, konča pa se z 2.2 km vzpona s povprečnim naklonom 6.  

Na štartni listi za kronometer je trenutno 56 tekmovalcev, večinoma Grkov, so pa med tekmovalci tudi Danci, Turki, Ukrajinci, Rusi...  

Kronometru bosta sledili še dve cestni dirki na krožnih trasah. V soboto dolžine 80km in v nedeljo še zaključna dirka dolžine  119 km. Obe cestni trasi sta na precej razgibanem terenu, kjer se polovico kroga cesta vzpenja precej neenakomerno, s krajšimi, a kar strmimi vzponi.